Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prezentarea certificatului de rezidenta fiscala. Cum aplicam conventia pentru evitarea dublei impuneri?

21-Feb-2014
6872
Aplicarea corecta a conventiei pentru evitarea dublei impuneri a fost tratata in mai multe studii de caz. In situatia de fata, societatea romana A cu capital social integral danez are in utilizare autoturisme in regim de leasing operational, avand ca parti contractante societatea de leasing (romana) C si societatea daneza B.

Firma daneza B primeste facturile pentru autoturismele folosite de catre compania romana A, de la societatea de leasing C si le refactureaza societatii A cu un adaos de 5%. Societatea A detine certificat de rezidenta fiscala al companiei B.

In momentul platii facturilor catre B, vom stabili daca societatea A trebuie sa retina la sursa 10% din valoarea acestora si daca acest impozit poate fi dedus apoi de catre societatea daneza B, daca se prezinta un certificat privind atestarea impozitului platit in Romania de persoane juridice nerezidente.

Intr-adevar, prin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala veniturile platite societatii nerezidente vor face obiectul impunerii potrivit Conventiei pentru evitarea dublei impuneri incheiata intre Romania si Danemarca ratificata prin Decretul nr. 389/1977 cu o cota de 10% prevazuta la art. 13 din cadrul acesteia.

In situatia in care acesta nu ar fi prezentat dispozitiile incidente vor fi diferite fiind astfel aplicabile prevederile art. 115 alin. (1) lit. d) coroborate cu cele ale art. 116 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal
astfel ca venitul platit facand obiectul retinerii la sursa la platitorul de venit cu o cota de 16%.
Conventiile pentru evitarea dublei impuneri stabilesc la nivelul statelor semnatare regimul aplicabil veniturilor realizate de rezidentii statelor si modul in care, in situatia in care ambele state impoziteaza acelasi venit, se realizeaza evitarea dublei impuneri.

Veniturile supuse impunerii in ambele state atat cel de rezidenta a persoanei care il realizeaza, cat si cel de sursa al carui rezident este platitorul venitului sunt in general cele care primesc in Conventii regimul special de impunere alaturi de cota de impozit. Sunt plasate in aceasta sfera, a veniturilor realizate de catre persoanele nerezidente, veniturile din redevente cum este in cazul analizat. Acestea se impun, potrivit art. 13 pct. 1 si 2 din Conventie, atat in statul de sursa a venitului dar si in statul al carui rezident este persoana care le realizeaza.

Prevederile art. 25 din Conventie stabilesc metodele de evitare a dublei impuneri pentru rezidentii ambelor state.

In cazul societatii daneze vor fi aplicabile prevederile pct. 2 lit.a) al art. 25 potrivit careia in situatia in care un rezident al Danemarcei realizeaza venituri sau poseda capital care, in conformitate cu prevederile Conventiei, sunt impozabile in Romania, Danemarca va acorda o deducere din impozitul pe venit al acelei persoane, o suma egala cu impozitul pe venit platit in Romania. In aceste conditii, societatea nerezidenta va obtine o deducere din impozitul datorat pe baza certificatului privind impozitul de 10% retinut la sursa in Romania.


 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Prezentarea certificatului de rezidenta fiscala. Cum aplicam conventia pentru evitarea dublei impuneri?":
Rating:

Nota: 3 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • E-Transport: Codul UIT trebuie sa fie tiparit pe aviz sau este suficient sa fie scris pe CMR?

    • Este obligatoriu codul UIT sa fie tiparit pe aviz sau este suficient sa fie scris de sofer sau altcineva pe CMR? E-Transport si codul UIT – raspunsul specialistului: Potrivit prevederilor de la art. 2 pct. 12 din OUG 41/2022, identificarea prin cod UIT - detinerea si prezentarea codului UIT pe timpul transportului de catre operatorul de transport rutier sau operatorul economic care transporta cu vehicule care ii apartin bunuri in nume propriu, in format fizic sau electronic, impreuna...» citeste mai departe aici

  • Pana pe 25 aprilie 2024 trebuie declarat si platit impozitul micro si cel pe profit

    • Conform modificarilor recente( intra aici Legea 296/2023, OUG 115/2023, OG 30/2024, dar si OG 31/2024), se aplica noi reguli pentru impozitul micro, dar si in cazul celui pe profit. Acestea trebuie declarate si achitate, pentru primul trimestru din 2024, pana pe data de 25 aprilie 2024. Termen limita depunere impozit micro si pe profit ANAF reaminteste contribuabililor care au ramas la plata impozitului micro sau pe profit si in 2024, ca au obligatia depunerii declaratiilor fiscale aferente, dar...» citeste mai departe aici

  • Ofertele de PASTE de la Rentrop&Straton sunt aici! Reduceri de pana la 80% si transport gratuit

    • Nu este usor sa faci fata tuturor schimbarilor fiscale pe care le-a aprobat Guvernul anul acesta, chiar daca esti contabil sau expert. Poti face greseli in declaratii sau alte omisiuni care iti pot aduce amenzi usturatoare! Asa ca iti venim in ajutor si iti oferim, de Paste, reduceri considerabile pentru multe dintre lucrarile noastre de succes. Oferte de Paste de la Rentrop&Straton! Impozitarea veniturilor din chirii Lucrarea explica excelent care este noua modalitate de impozitare a chiriilor...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016