Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lichidare societate. Ce obligatii fiscale revin societatii?

14-Nov-2012
14614
Analizam mai jos cazul in care se intentioneaza dizolvarea voluntara (fara lichidator) a unei societati comerciale cu asociat unic. Societatea nu are datorii catre creditori, avand urmatoarea situatie:
Active: Clienti : 12340 lei.

Furnizori debitori: 2000 lei.
Imobilizari corporale in curs: 54000 lei.
Debitori diversi: 162400 lei.

Pasive: Capital social: 200 lei.
Rezerve legale: 40 lei.
Alte rezerve: 238000 lei.
Rezultatul reportat: -3000 lei.
Profit si pierdere: -4500 lei.
Societatea a fost suspendata din anul 2009 trei ani de zile, astfel incat aceasta situatie patrimoniala exista inca de pe atunci. Vom stabili ce obligatii fiscale are asociatul unic in urma operatiilor de dizolvare (fara lichidator), urmand sa stabilim si daca, de exemplu, suma de 238.000 lei " Rezerve" se impoziteaza.



Solutia consultantului:

Asociatul unic, persoana fizica datoreaza impozit pe venit in situatia in care obtine venituri impozabile din lichidarea societatii. Venitul impozabil realizat din lichidarea persoanei juridice reprezinta excedentul distributiilor in bani sau in natura peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare (Codul fiscal art. 66 alin. (8)).

Venitul impozabil obtinut din lichidarea persoanei juridice se impune cu o cota de 16%, impozitul fiind final. Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului (art. 67 alin. (3) lit. d)).

Din punct de vedere al impozitului pe profit, conform Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , Titlul II, pct. 81-82, profitul impozabil in cazul lichidarii se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora, calculate cumulat de la inceputul anului fiscal, luandu-se in calcul: profitul din lichidarea patrimoniului, sumele din anularea provizioanelor, sumele inregistrate in conturi de capitaluri proprii constituite din profitul brut si care nu au fost impozitate la data constituirii, alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor. In cazul in care, in declaratia de impozit pe profit aferenta anului anterior lichidarii contribuabilul a inregistrat pierdere fiscala, aceasta se va recupera din profitul impozabil calculat cu ocazia lichidarii.

La calculul impozitului pe profit datorat de contribuabilii care isi inceteaza existenta in urma operatiunilor de lichidare nu sunt impozitate: rezervele constituite din profitul net, sumele aferente unor reduceri ale cotei de impozit, repartizate ca surse proprii de finantare pe parcursul perioadei de functionare, potrivit legii, rezervele constituite din diferente de curs favorabile capitalului social in devize sau din evaluarea disponibilului in devize, in conformitate cu actele normative in vigoare, daca legea nu prevede altfel.

Potrivit art. 22 alin. (5) si (6) din Codul fiscal , reducerea sau anularea oricarui provizion ori a rezervei care a fost anterior dedusa se include in veniturile impozabile, indiferent daca reducerea sau anularea este datorata modificarii destinatiei provizionului sau a rezervei, distribuirii provizionului sau rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui alt motiv. Prevederile acestui alineat nu se aplica daca un alt contribuabil preia un provizion sau o rezerva in legatura cu o divizare sau fuziune, reglementarile acestui articol aplicandu-se in continuare acelui provizion sau rezerva.

Sumele inregistrate in conturi de rezerve legale si rezerve reprezentand facilitati fiscale nu pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social sau pentru acoperirea pierderilor. In cazul in care nu sunt respectate prevederile prezentului alineat, asupra acestor sume se recalculeaza impozitul pe profit si se stabilesc dobanzi si penalitati de intarziere, de la data aplicarii facilitatii respective, potrivit legii. Nu se supun impozitarii rezervele de influente de curs valutar aferente aprecierii disponibilitatilor in valuta, constituite potrivit legii, inregistrate de societati comerciale bancare - persoane juridice romane si sucursalele bancilor straine, care isi desfasoara activitatea in Romania.

Asadar, societatea datoreaza impozit pe profit pentru profitul impozabil obtinut in urma operatiunii de lichidare. Cota de impozit pe profit care se aplica asupra profitului impozabil este de 16%.
Profitul impozabil in cazul lichidarii se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora, calculate cumulat de la inceputul anului fiscal, luandu-se in calcul:
- profitul din lichidarea patrimoniului,
- sumele din anularea provizioanelor,
- sumele inregistrate in conturi de capitaluri proprii constituite din profitul brut si care nu au fost impozitate la data constituirii, alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor. Pentru calculul profitului impozabil aceste sume sunt elemente similare veniturilor.
Nu sunt impozabile:
- rezervele constituite din profitul net,
- sumele aferente unor reduceri ale cotei de impozit, repartizate ca surse proprii de finantare pe parcursul perioadei de functionare, potrivit legii,
- rezervele constituite din diferente de curs favorabile capitalului social in devize sau din evaluarea disponibilului in devize, in conformitate cu actele normative in vigoare, daca legea nu prevede altfel.

In cazul in care, in declaratia de impozit pe profit aferenta anului anterior lichidarii societatea a inregistrat pierdere fiscala, aceasta se va recupera din profitul impozabil calculat cu ocazia lichidarii. Rezerve legale si rezervele reprezentand facilitati fiscale nu pot fi utilizate pentru acoperirea pierderilor. In caz contrar, asupra acestor sume se recalculeaza impozitul pe profit (aplicand cota de impozit in vigoare la data constituirii rezervelor) si se stabilesc dobanzi si penalitati de intarziere, de la data aplicarii facilitatilor respective.

Astfel, tratamentul fiscal al rezervelor se va stabili in functie de provenienta acestora, in conformitate cu cele mai sus redate.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Lichidare societate. Ce obligatii fiscale revin societatii?":
Rating:

Nota: 4 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Situatii financiare anuale: ONG-urile depun bilantul pana pe 29 aprilie 2024

    • Conform legislatiei in vigoare, ONG-urile depun anul acesta situatiile financiare anuale pana pe data de 29 aprilie 2024. Depunere situatii financiare anuale ONG-uri Principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor sunt reglemenatate prin Ordinul 5394/2023, publicat in Monitorul Oficial nr. 11 din 8 ianuarie 2024. Termenele pentru depunerea...» citeste mai departe aici

  • D100 in 2024. Cum se declara sponsorizarile in formular

    • Cum se declara sponsorizarea in declaratia 100 pentru trim. 4 2023 respectiv trim. 1, deoarece nu exista rubrica pentru trecerea sumei aferente sponsorizarii acordate (societatea este platitoare de impozit pe profit in 2024 si de impozit pe venit in 2023)? Declarare sponsorizari in D100 – raspunsul specialistului: Cheltuielile cu sponsorizarea, efectuate potrivit dispozitiilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare, sunt considerate initial nedeductibile si ulterior, dupa ce s-a...» citeste mai departe aici

  • ANAF: In mai, toate seminariile web vor aborda modalitatea de completare si de depunere a Declaratiei unice

    • Agentia Nationala de Administrare Fiscala reaminteste ca, in anul 2024, termenul de depunere al Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Formular 212 este data de 27 mai, inclusiv. In acest context, specialistii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala vor organiza, in luna mai, seminare web care vizeaza informarea contribuabililor in legatura cu modul in care acestia trebuie sa procedeze la completarea si depunerea declaratiei unice...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016