Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Informatii actuale: Comunicarea prin mijloace electronice intre ANAF si persoanele fizice

10-Sep-2014
2890
Procedura de comunicare prin mijloace electronice intre ANAF si persoanele fiziceProcedura de comunicare prin mijloace electronice intre ANAF si persoanele fizice se refera la:

dispozitivele de identificare a persoanelor fizice in mediul electronic;
comunicarea informatiilor si inscrisurilor prin serviciile "Spatiul privat virtual" si "Buletinul informativ fiscal";
conditii de comunicare

Persoanele fizice pot opta pentru comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanta a actelor administrative fiscale emise in forma electronica de catre organele fiscale din cadrul ANAF, prin accesarea serviciului "Spatiul privat virtual".

Serviciul "Spatiul privat virtual" consta in punerea la dispozitia persoanelor fizice a unui spatiu virtual aflat pe serverele ANAF prin intermediul caruia se efectueaza comunicarea electronica a informatiilor si inscrisurilor intre ANAF si persoana fizica in legatura cu situatia fiscala proprie a acesteia.

Serviciile de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta furnizate de ANAF sunt gratuite. in cazul in care furnizarea unui serviciu de comunicare electronica presupune suportarea unor costuri pentru utilizatori, acestia vor fi avertizati in mod corespunzator.

Dispozitive de identificare electronica

Persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent ori exercita profesii libere se identifica electronic cu certificate digitale numai pentru obligatiile fiscale pentru care, in relatia cu organul fiscal, se identifica prin codul de inregistrare fiscala.

Persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent ori exercita profesii libere, pentru obligatiile fiscale altele decât cele prevazute mai sus, precum si celelalte persoane fizice, se identifica electronic prin oricare dintre urmatoarele dispozitive:

certificate digitale calificate;
credentiale de tip nume/parola insotite de coduri de autentificare de unica folosinta OTP.

Identificarea persoanelor fizice prin certificate digitale calificate

Persoanele fizice care detin certificat digital calificat, eliberat de furnizorii de servicii de certificare, acreditati in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata, se pot identifica pe serverul MFP-ANAF prin utilizarea certificatului digital calificat.

Cererea de utilizare a unui certificat digital calificat se face prin transmiterea formularului "Documentul de confirmare" existent pe serverul MFP-ANAF, având aplicate atât semnatura electronica a persoanei fizice, titular al certificatului digital calificat, cât si semnatura electronica a autoritatii de certificare.

Formularul "Documentul de confirmare" este prevazut in Anexa nr. 3 la OMFP 858/2008 privind depunerea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, cu modificarile si completarile ulterioare.

Persoana fizica poate renunta la utilizarea certificatului digital calificat pentru identificarea in mediul electronic, prin depunerea "Cererii de renuntare", existenta pe serverul MFP-ANAF.

Identificarea persoanelor fizice prin credentiale de tip utilizator/parola

Pentru completarea cererii de inregistrare pentru identificarea electronica prin utilizarea dispozitivului credentiale de tip utilizator/parola insotite de coduri de autentificare de unica folosinta, persoana fizica utilizeaza serviciul de inregistrare oferit de serverul MFP-ANAF.
Cererea cuprinde informatii obligatorii si informatii optionale.
Informatiile obligatoriu a fi furnizate sunt:

date de identificare a persoanei fizice: numele si prenumele, codul numeric personal, tipul actului de identitate, adresa de posta electronica, numarul de telefon mobil;
date de identificare in mediul electronic: identificatorul utilizatorului, parola, intrebarea de siguranta, raspunsul la intrebarea de siguranta;
modalitatea de verificare a datelor furnizate de persoana fizica.

Informatiile optional a fi furnizate sunt: acordul pentru primirea de atentionari prin SMS, prin posta electronica sau prin aplicatia Talk.

Persoana fizica decide modalitatea de verificare a datelor furnizate in cerere prin alegerea uneia dintre urmatoarele optiuni:

aprobare in mediul electronic; in acest caz persoana fizica trebuie sa indice o informatie fiscala personala cunoscuta numai de Ministerul de Finante/Agentia Nationala de Administrare Fiscala si persoana fizica, asa cum este ceruta de aplicatia informatica, in scopul identificarii electronice;
aprobare la ghiseu; in acest caz persoana fizica trebuie sa se prezinte la oricare organ fiscal teritorial din subordinea ANAF, in scopul identificarii fizice.

Punerea la dispozitia persoanei fizice a serviciilor de comunicare electronica, ca urmare a aprobarii cererii, se realizeaza in doua zile lucratoare de la verificarea corectitudinii informatiilor si se comunica pe adresa de posta electronica a persoanei fizice.

Reguli privind utilizarea serviciului "Spatiul privat virtual"

Categoriile de documente care privesc situatia fiscala proprie a persoanei fizice ce pot face obiectul comunicarii prin "Spatiul privat virtual", sunt:

declaratii fiscale intocmite de persoana fizica, potrivit legii;
cereri adresate de persoana fizica organului fiscal pentru obtinerea unor informatii sau documente in legatura cu situatia fiscala personala, cum ar fi: cerere de informatii despre contributiile de asigurari sociale declarate de angajatori, solicitarea unei opinii privind aplicarea legislatiei fiscale si altele asemenea;
acte administrative fiscale, acte de executare si alte acte emise de organul fiscal in executarea legii, cum ar fi: certificatul de atestare fiscala, adeverinta de venit si altele asemenea;
registrul documentelor electronice comunicate in ultimii 2 ani.

Renuntarea la serviciul "Spatiul privat virtual" se efectueaza la solicitarea utilizatorilor prin completarea corespunzatoare a câmpurilor special destinate.

Renuntarea la serviciul "Spatiul privat virtual" are ca efect:

pastrarea pentru o perioada de 15 zile de la renuntare a dreptului de acces al utilizatorului la "Spatiul privat virtual";
imposibilitatea punerii la dispozitia persoanei fizice, precum si imposibilitatea comunicarii de catre persoana fizica de noi documente;
pastrarea posibilitatii de acces la registrul documentelor electronice comunicate in ultimii 2 ani pentru o perioada de 15 zile de la renuntare;
arhivarea documentelor din "Spatiul privat virtual"dupa expirarea termenului de 15 zile de la
renuntarea dreptului de acces.

Reguli privind utilizarea serviciului "Buletin informativ fiscal"

Accesul la serviciul "Buletin informativ fiscal" se realizeaza prin actiunea butonului "RSS" din serverul MFP-ANAF, in aplicatia informatica sau navigatorul internet al utilizatorului, buton afisat pe paginile web internet ale ANAF care furnizeaza informatiile.
Persoanele fizice trebuie sa opteze pentru categoriile de informatii pe care le solicita.
Categoriile de informatii publice fiscale furnizate de ANAF, ce pot fi comunicate prin serviciul "Buletinul informativ fiscal", sunt:

calendarul obligatiilor fiscale;
noutati legislative;
ghiduri fiscale;
campanii derulate;
comunicate de presa.

Informatiile transmise prin serviciul "Buletin informativ fiscal" au caracter informativ, nu inlocuiesc obligatia utilizatorului privind cunoasterea si indeplinirea obligatiilor fiscale si nu genereaza alte drepturi si obligatii decât cele prevazute de legislatia fiscala.

Important! Pana la data de 31 decembrie 2014, prevederile referitoare la dispozitivele de identificare electronica a persoanelor fizice in mediul electronic si cele referitoare la regulile privind utilizarea serviciului " Spatiul privat virtual" se aplica numai pentru solicitantii cu domiciliul fiscal in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov.

Baza legala: OMFP 1.154/2014 privind Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre ANAF si persoanele fizice

Sursa: AJFP Valcea

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Informatii actuale: Comunicarea prin mijloace electronice intre ANAF si persoanele fizice":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codul Fiscal, modificat prin OUG 34/2024. Care sunt schimbarile

    • ANAF a pus, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la modificarile aduse Codului Fiscal prin OUG 34/2024. Schimbarile au intrat in vigoare din 12 martie 2024. Modificari aduse Codului Fiscal de OUG 34/2024 TITLUL V - Contributii sociale obligatorii Forma Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 34/2024 ART. 154 Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (1) Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt...» citeste mai departe aici

  • Cum se face recuperarea pierderilor fiscale anterioare si dupa 1 ianuarie 2024

    • In legatura cu pierderea fiscala de la 31.12.2023, aceasta se recupereaza incepand cu profiturile anului 2024 in limita a 70% din pierderea respectiva sau in limita a 70% din profitul inregistrat in 2024? Pentru a o recupera din profitul lunii martie 2024 trebuie sa am depusa declaratia 101 anticipat? Pentru pierderile fiscale inregistrate incepand cu anul 2024 se aplica acelasi principiu de recuperare ca si cele de la 31.12.2023 (exceptand numarul de ani in care se recupereaza)? Cum se...» citeste mai departe aici

  • Pana cand trebuie depuse Situatiile Financiare si Declaratia de trezorerie pentru anul 2023 de persoanele juridice

    • In virtutea rolului activ al organului fiscal, ANAF informeaza contribuabilii ca termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale intocmite la 31 decembrie 2023 de catre persoanele juridice fara scop patrimonial este de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar. Persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale avand in vedere reglementarile contabile aplicabile acestora si prevederile generale cuprinse la art. 11 din O.M.F. nr. 5394/2023 privind...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016