Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul pe venit pe scurt in 2014. Partea I

25-Apr-2014
7530
In atentia persoanelor interesate, in ce priveste impozitul pe venit, prezentam obligatiile fiscale si indatoririle conexe pe care le au cei care au obtinut venituri din:

Activitati impuse pe baza de norme de venit

Explicatii


Partea a II-a referitoare la impozitul pe venit in 2014 poate fi consultata AICI.

Pentru persoanele fizice autorizate (PFA) care realizeaza venituri din activitati independente si desfasoara activitati cuprinse in nomenclatorul stabilit de directiile generale ale finantelor publice teritoriale, individual, fara angajati, venitul net se poate determina pe baza de norme anuale de venit. Norma de venit reprezinta o suma fixa stabilita anual de catre directia generala ale finantelor publice judeteana, in functie de specificul activitatii si de zona in care va desfasurati activitatea.

Din 2013, sunt impozitate pe baza de norme de venit si veniturile agricole (detalii mai jos).

Obligatii privind declararea:


In 15 zile de la inceperea activitatii, depuneti Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere - Formular 070 la unitatea fiscala de care apartineti precum si Formularul 220, in care treceti venitul pe care-l estimati ca-l veti obtine. Apoi veti plati impozitul trimestrial si nu mai aveti de declarat nimic.

Arenda

Explicatii:


Veniturile obtinute din arendarea unui teren, a unui bun agricol, fac parte din categoria veniturilor obtinute din cedarea folosintei bunurilor.

Obligatii privind declararea:

In termen de 15 zile de la incheierea contractului de arenda, prezentati-l la unitatea fiscala de care apartineti.

Pana pe 27 mai depuneti Declaratia privind veniturile realizate din Romania - Formularul 200.



Asociere fara personalitate juridica

Explicatii:

in cazul unei asocieri fara personalitate juridica dintre persoane fizice, veniturile si cheltuielile inregistrate se atribuie fiecarui asociat, corespunzator cotei de participare in asociere.

Obligatii privind declararea:

Obligatiile fiecarui asociat:


Pana pe 27 mai depuneti Declaratia privind veniturile realizate din Romania - Formularul 200.

Obligatiile responsabilului asociatiei:

Depuneti Declaratia de inregistrare fiscala - Formular 010 la unitatea fiscala de care apartineti, in 15 de zile de la data inceperii activitatii, precum si Declaratia privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica si entitatile supuse regimului transparentei fiscale - Formular 223.Depuneti, pana pe 15 martie, Declaratia anuala de venit pentru asocierile fara personalitate juridica Formular 204, pentru anul precedent. Depuneti trimestrial, pana la data de 25, Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat general consolidat - Formular 100 si Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - Formular 112



Activitati agricole

Explicatii:

Veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute, individual sau intr-o forma de asociere, din: a) cultivarea produselor agricole vegetale; b) exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea; c) cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv veniturile din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

Veniturile din silvicultura si piscicultura se impun la fel ca veniturile din activitati independente. Venitul net anual este determinat in sistem real, adica pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.

Nu depuneti declaratie daca ati vandut produsele agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare.



Obligatii privind declararea:

Cu impunere pe baza de norme de venit:


· Pentru exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea, sunt stabilite norme de venit. in 30 zile de la inceperea activitatii, depuneti Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere Formular 070.

· Pentru cultivarea produselor vegetale si cresterea animalelor, se impoziteaza veniturile peste anumite limite, prin norme de venit corespunzatoare (cititi articolele 71-74 din Codul fiscal ). Depuneti pana pe 27 mai Declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit - Formular 221 (formular in curs de actualizare).

· Trebuie sa depuneti Declaratia privind venitul estimat/norma de venit - Formularul 220 in termen de 15 zile de la inceperea activitatii. Pana pe 25 mai depuneti Declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit Formular 221 (formular in curs de actualizare).



Cu impunere in sistem real:

Pentru exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea, puteti opta pentru determinarea venitului net in sistem real (adica pe baza datelor contabile), printr-o cerere depusa pana la 31 ianuarie. Atunci depuneti si Declaratia privind venitul estimat/norma de venit -Formularul 220. Pana pe 25 mai, odata cu Declaratia privind veniturile realizate din Romania Formularul 200 , depuneti si Formularul 220, daca in anul anterior ati avut pierderi sau apreciati ca veti avea venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul anterior.

Chirie

Explicatii:


Veniturile obtinute din inchirierea unei locuinte sau un alt bun personal fac parte din categoria veniturilor obtinute din cedarea folosintei bunurilor.

Obligatii privind declararea:

in termen de 15 zile de la incheierea contractului de inchiriere, prezentati-l la unitatea fiscala de care apartineti si completati Declaratia privind venitul estimat/norma de venit - Formularul 220 (daca aveti mai mult de 5 contracte, aceasta declaratie se completeaza pana pe 15 ianuarie). Pe baza ei se stabilesc platile anticipate trimestriale in contul impozitului.

Pana pe 27 mai depuneti Declaratia privind veniturile realizate din Romania Formularul 200. Nu depuneti declaratia 200 daca: chiria este stabilita in lei, nu calculati venitul net in sistem real (adica nu tineti contabilitate) si ati avut sub 5 contracte.

Comert, meserie

Explicatii:

Sunt veniturile realizate din comert de catre persoane fizice sau de asocieri fara personalitate juridica, din prestari de servicii, sau cele obtinute din practicarea unei meserii. De exemplu: activitati de productie, de reparatii; cumparaturi facute in scopul vanzarii; organizarea de spectacole; intermediar de tranzactii comerciale cum ar fi: contract de comision, de mandat, de reprezentare, de agent de asigurare… ; vanzarea in regim de consignatie a bunurilor cumparate in scopul revanzarii sau produse pentru a fi comercializate; activitati de editare, imprimerie, multiplicare; transport.

Obligatii privind declararea:

In 15 zile de la inceperea activitatii depuneti Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere - Formular 070 la unitatea fiscala de care apartineti, precum si Declaratia privind venitul estimat/norma de venit - Formularul 220, in care treceti venitul pe care apreciati ca-l veti obtine. Daca ati optat pentru impunerea in sistem real, adica pe baza datelor contabile, acest formular se depune pana in ultima zi din ianuarie. Fac exceptie de la depunerea formularului 220 situatiile in care impozitul se retine de catre platitor.

Pana pe 25 mai depuneti Declaratia privind veniturile realizate din Romania - Formularul 200. Depuneti si Declaratia privind venitul estimat/norma de venit - Formularul 220, daca in anul anterior ati avut pierderi sau apreciati ca veti avea venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul anterior.


Sursa: ANAF



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Impozitul pe venit pe scurt in 2014. Partea I":
Rating:

Nota: 2.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in data de 20 mai 2024

    • Conform legislatiei in vigoare, luni 20 mai 2024, se implineste termenul de depunere a declaratiilor fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, luni 20 mai 2024, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii organului fiscal cu privire la aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare: - Formularul 010 ”Declaratia de inregistrare...» citeste mai departe aici

  • Registrul de Evidenta Fiscala: Obligatii si Model

    • Registrul de Evidenta Fiscala este un document important si necesar pentru persoanele fizice autorizate (PFA), iar in acest articol vom vedea cine are aceasta obligatie mai exact, cum se completeaza actul, dar si un model care vine in ajutorul contribuabililor. Ce este Registrul de Evidenta Fiscala Registrul de Evidenta Fiscala este un document in care sunt inscrise de catre persoanele fizice autorizate cheltuielile deductibile, veniturile impozabile si baza impozabila. Astfel poate fi stabilit...» citeste mai departe aici

  • Case de marcat electronice 2024. Raportul Z poate fi emis de doua ori intr-o zi?

    • Referitor la casele de marcat: Zilnic, in jurul orei 12, se ridica de la punctele fixe banii in vederea depunerii la banca, de catre un angajat al firmei. Intre ora 14 si 15 la depozitul central se totalizeaza incasarile de la toate punctele de vanzare si se ridica in acest interval, tot zilnic, de catre firma de colectare numerar, care ii depune la banca a doua zi.Tot la depozitul central se centralizeaza datele si se intocmeste registrul de casa. Astfel, ridicam in mijlocul zilei o parte din...» citeste mai departe aici