Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Documentar fiscal: Etape la reinregistrarea in scopuri de TVA

06-Nov-2013
3131
Va prezentam mai jos pasii pe care ii urmam atunci cand dorim sa solicitam reinregistrarea in scopuri de TVA. Redam mai jos prevederile aduse de cele mai noi modificari.

In temeiul art. 153 alin. (91) lit. b) - d) din Codul fiscal dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA conform alin. (9) lit. a) - e), daca inceteaza situatiile care au condus la anulare, organele fiscale competente reinregistreaza persoanele impozabile in scopuri de TVA.

Procedura de inregistrare, la cerere, in scopuri de TVA se aplica pentru inregistrarea in scopuri de TVA, a persoanelor impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea. Procedura a fost aprobata prin Ordinul presedintelui A.N.A.F. nr. 3.330/17.10.2013 care s-a publicat in M.O. nr. 664/30.10.2013 si se aplica astfel:

* la solicitarea persoanei impozabile, daca a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii (intrucat asociatii majoritari sau, dupa caz, asociatul unic au avut inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din O.G. 75/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare);

Organul fiscal verifica daca au inscrise astfel de fapte/situatii in cazierul fiscal numai asociatii majoritari sau, dupa caz, asociatul unic.

* la solicitarea persoanei impozabile, daca a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii (intrucat nu au fost depuse deconturi de TVA pe o perioada de 6 luni consecutive / pentru doua trimestre calendaristice consecutive), pe baza urmatoarelor informatii/documente furnizate de persoana impozabila:

1. prezentarea deconturilor de taxa nedepuse la termen;

2. prezentarea unei cereri motivate din care sa rezulte ca se angajeaza sa depuna la termenele prevazute de lege deconturile de taxa.

* la solicitarea persoanei impozabile, daca a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii (intrucat in deconturile de taxa depuse pentru 6 luni consecutive in cursul unui semestru calendaristic / pentru doua perioade fiscale consecutive in cursul unui semestru calendaristic, nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii, realizate in cursul acestor perioade de raportare).

Prin completarea casetei corespunzatoare din cererea de inregistrare (formular 099), persoana impozabila declara pe propria raspundere ca va desfasura activitati economice.

Persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA depun la organul fiscal competent formularul 099 "Cerere de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art. 153 alin. (91) lit. b) - d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare".

Daca in urma verificarii documentatiei, organul fiscal constata erori si respinge cererea de inregistrare in scopuri de TVA, persoana impozabila poate depune o noua cerere de inregistrare in scopuri de TVA (formular 099), de indata ce remediaza situatia care a condus la respingerea cererii de inregistrare in scopuri de TVA.

Inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a persoanei impozabile, in conditiile art. 153 alin. (91) din Codul fiscal, se considera valabila incepand cu data comunicarii deciziei de aprobare a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata.

La data intrarii in vigoare a Ordinului presedintelui ANAF nr. 3330/2013 se abroga
Ordinul presedintelui ANAF nr. 1436/2012 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare, la
cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit prevederilor art. 153 alin. (91) lit. b) -
d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal si pentru aprobarea modelului si continutului
unor formulare.

Sursa: Finante Arges


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Documentar fiscal: Etape la reinregistrarea in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • D212 in 2024: Trebuie depusa rectificativa D212 pentru dobanzile incasate in 2023?

    • Administratorul societatii a depus in luna iunie 2023 declaratia D212 pentru dividendele incasate in anul 2023, calculandu-se CASS la valoarea a 24 salarii minime brute. La inceputul acestui an, administratorul a primit de la banca o informare privind dobanzile incasate in cursul anului 2023 pentru depozitele ce le detine la banca. Intrebare: trebuie depusa D212 rectificativa pentru anul 2023, sau dobanzile sunt incadrate in venituri din investitii si sunt cuprinse in valoarea maxima de 24...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF pentru persoanele care realizeaza venituri din inchirierea bunurilor mobile si imobile

    • ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistenta contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de persoanele fizice care realizeaza venituri din inchirierea si subinchirierea bunurilor mobile si imobile din patrimoniul personal. Intr-o maniera accesibila si simplificata, ghidul contine informatii utile privind definirea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, contractul de locatiune si inregistrarea...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum va fi inregistrat in contabilitate impozitul minim pentru firmele mari

    • Finantele au pus recent, in dezbatere publica, un nou Proiect de Ordin prin care se stabileste modul in care se vor inregistra in contabilitate anumite impozite. Este vorba despre impozitul minim si impozitul suplimentar datorat de persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale. Conform Referatului de Aprobare, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inregistrarea in contabilitate a operatiunilor...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016