Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contributii datorate pentru dividende

21-Feb-2012
18597
Intrebare:

Ce contributii/impozite se aplica asupra sumelor ridicate cu titlu de dividende in cursul anului 2012 in urmatoarele cazuri:
- de la o persoana juridica romana de catre o persoana fizica rezidenta in Romania si nerezidenta;
- de la o persoana juridica romana de catre o persoana juridica inregistrata in Romania si straina (UE si in afara UE);
- de la o persoana juridica straina de catre o persoana fizica rezidenta in Romania si de catre o persoana juridica inregistrata in Romania?
Care este modul de calcul al acestora (contributii/impozite)?
Ce articole contabile genereaza?
Care sunt declaratiile fiscale care se depun, de catre cine si termenele de depunere ale acestora?


Raspuns:

1. In situatia primirii dividendelor de catre o persoana fizica romana de la o persoana juridica romana:
- persoana juridica romana are obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit in cota de 16%, conform art 67 alin1 din Codul fiscal . Impozitul se declara si achita de catre societate pana la data de 25 a lunii urmatoare platii dividendelor. Societatea va avea obligatia depunerii declaratiei 100 completata la rubrica impozit pe dividende pana ladata de 25 a lunii urmatoare retinerii la sursa a impozitului. Retinem ca, in situatia in care profitul a fost repartizat la dividende, dar acestea nu au fost achitate pana la sfarsitul anului in care au fost repartizate, atunci societatea are obligatia declararii si platii impozitului pana la data de 25 ianuarie a anului urmator efectuarii repartizarii profitului la dividende. Totodata societatea va avea obligatia depunerii Declaratiei informative 205 pe beneficiari de venit pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator platii dividendelor.

In acest caz, in situatia in care persoana fizica nu obtine venituri din alte surse (salarii, pensii, activitati independente, etc), aceasta va avea obligatia sa se asigure in sistemul asigurarilor sociale si sa achite contributia la asigurarile sociale - in suma minima de 232 lei (2117x35%x31,3%). Totodata va trebui sa plateasca contributia de asigurari de sanatate in cota de 5,5% din dividendele nete incasate, dar nu mai putin de cota de 5,5% aplicata la un salariu annual minim brut pe tara. Persoanele care realizeaza venituri de aceasta natura (dividende), dar care pana la data de 31 decembrie a anului in curs nu au incasat aceste venituri sau veniturile de acest fel, incasate anual, sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, vor plati contributia anual pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator, calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara. Diferentele ramase de achitat, calculate in raport cu dividendele care se platesc dupa data prevazuta pentru plata contributiei, se achita pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a facut plata. Retinem ca, persoanei fizice romane beneficiara de dividende ii revine obligatia de declarare si plata a contributiilor de asigurari sociale si de sanatate.

2. In situatia primirii dividendelor de catre o persoana fizica nerezidenta de la o persoana juridica romana, persoana juridica va avea obligatia retinerii la sursa a impozitului pe dividende de 16% sau in cota prevazuta de Conventia de evitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu statul de rezidenta al beneficiarului de venit. Retinem ca, se aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri (cotele mai favorabile) in conditiile in care nerezidentul prezinta Certificat de rezidenta fiscala emis de autoritatile fiscale din statul sau de rezidenta, valabil la momentul efectuarii platilor catre nerezident. Societatea va avea obligatia depunerii declaratiei 100 completata la rubrica impozit pe veniturile obtinute de nerezidenti -persoane fizice pana ladata de 25 a lunii urmatoare retinerii la sursa a impozitului. Totodata societatea va avea obligatia depunerii pana in ultima zi a lunii februarie a Declaratiei privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, conform art 119 din Codul fiscal .

3. Dividende primite de o persoana juridica romana de la o alta persoana juridica romana.
In acest caz sunt aplicabile prevederile art 36 din Codul fiscal, redat mai jos:

"(1) O persoana juridica romana care distribuie/plateste dividende catre o persoana juridica romana are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende retinut catre bugetul de stat, astfel cum se prevede in prezentul articol.

(2) Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 16% asupra dividendului brut distribuit/platit unei persoane juridice romane.

(3) Impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se distribuie/plateste dividendul. In cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.

(4) Prevederile prezentului articol nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca beneficiarul dividendelor detine, la data platii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioada de 2 ani impliniti pana la data platii acestora inclusiv."
Retinem asadar ca impozitul pe dividende care se retine este de 16%, declarandu-se in Declaratia 100 pana ladata de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se distribuie/plateste dividendul. Totodata, nu se retine impozit pe dividende in situatia in care persoana juridica romana beneficiara de dividende detine minim10% din titlurile de participare ale celeilate societati pe o perioada neintrerupta de 2 ani.

4. Dividende primite de o persoana juridica din UE /non UE de la o persoana juridica romana

In acest caz sunt aplicabile prevederile art 115 alin 1 lit a si art 116 lit d, conform caruia impozitul pe dividende care se retine este de 16%, in situatia in care beneficiarul de dividende nu prezinta Certificat de rezidenta fiscala, pentru a putea aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri.

Retinem ca, in cazul persoanelor juridice din UE sau memebre AELS, se poate aplica scutire de la plata dividendelor, in baza art 117 alin 1 lit h, daca sunt indeplinite conditiile de participatie de minim 10% pe o perioada neintrerupta de minim 2 ani. Redam mai jos prevederile acestui articol:

"Sunt scutite de impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti urmatoarele venituri ...
h) dividendele platite de o intreprindere, care este persoana juridica romana sau persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene, unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau in unul dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, ori unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, sunt scutite de impozit, daca persoana juridica straina beneficiara a dividendelor intruneste cumulativ urmatoarele conditii:

1. are una dintre formele de organizare prevazute la art. 20^1 alin. (4);
2. in conformitate cu legislatia fiscala a statului membru al Uniunii Europene sau a unuia dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, este considerata a fi rezidenta a statului respectiv si, in temeiul unei conventii privind evitarea dublei impuneri incheiate cu un stat tert, nu se considera ca este rezident in scopul impunerii in afara Uniunii Europene sau Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei;

3. plateste, in conformitate cu legislatia fiscala a unui stat membru al Uniunii Europene sau a unuia dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari;

4. detine minimum 10% din capitalul social al intreprinderii persoana juridica romana pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului.
Daca beneficiarul dividendelor este un sediu permanent al unei persoane juridice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-un stat al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, pentru acordarea acestei scutiri persoana juridica straina pentru care sediul permanent isi desfasoara activitatea trebuie sa intruneasca cumulativ conditiile prevazute la pct. 1 - 4.
Pentru acordarea acestei scutiri, persoana juridica romana care plateste dividendul trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
1. este o societate infiintata in baza legii romane si are una dintre urmatoarele forme de organizare: "societate pe actiuni", "societate in comandita pe actiuni", "societate cu raspundere limitata";
2. plateste impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari.

Pentru acordarea acestei scutiri, persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene, care plateste dividendul, trebuie sa plateasca impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari."
In acest caz, societatea din Romania va depune Declaratia 100 completata la rubrica Impozit pe dividende - persoane juridice. Totodata aceasta va depune si Declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, conform art 119 din Codul fiscal.

5. In situatia primirii dividendelor de o societate din Romania de la societate nerezidenta - societatea din Romania nu are obligatii in ceea ce priveste plata si declararea vreunui impozit. Pentru a se putea aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri societatea din Romania va trebui sa prezinte celeilalte societati Certificat de rezidenta fiscala. Pentru societatea din Romania veniturile din dividende reprezinta venituri neimpozabile la calculul impozitului pe profit. Nici perosoana fizica beneficiarea de dividende de la o societate nerezidenta nu are obligatii de declarare si plata a vreunui impozit in Romania.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Contributii datorate pentru dividende":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016