Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comisia Europeana: Unda verde pentru taxa pe tranzactiile financiare

26-Oct-2012
3699
Cele 10 state membre care doresc sa aplice taxa UE pe tranzactiile financiare (TTF) in cadrul unei cooperari consolidate ar trebui sa fie autorizate in acest sens, deoarece se intrunesc toate conditiile legale necesare pentru un astfel de demers - aceasta este concluzia propunerii de decizie a Consiliului adoptata pe 23 octombrie de Comisie. Dupa cum reiese din propunere, cooperarea consolidata in privinta TTF nu va aduce numai "avantaje imediate si tangibile" tarilor participante, ci, in plus, va contribui la o mai buna functionare a pietei unice, in beneficiul intregii Uniuni Europene.

Presedintele Barroso a declarat in legatura cu acest subiect: "Sunt incantat sa constat ca 10 state membre si-au anuntat intentia de a introduce o taxa comuna pe tranzactiile financiare, in spiritul propunerii initiale a Comisiei. Aceasta taxa poate aduce la buget venituri de miliarde de euro, atat de necesare in aceste vremuri dificile pentru statele membre. Este, de fapt, o chestiune de corectitudine: trebuie sa ne asiguram ca o parte din costurile crizei este suportata de sectorul financiar, nu doar de cetatenii de rand."

Comisarul responsabil cu impozitarea, Algirdas Šemeta, a afirmat la randul sau: "Aplicarea unei taxe comune pe tranzactiile financiare prezinta avantaje pentru Uniunea Europeana in ansamblul sau, chiar daca nu este adoptata de toate statele membre. Aceasta taxa va crea o piata unica mai puternica, caracterizata de o mai mare coeziune, si va contribui la dezvoltarea unui sector financiar mai stabil. in paralel, statele membre care au ales sa aplice TTF vor beneficia in plus de venituri noi la buget si de sisteme fiscale mai corecte, capabile sa raspunda exigentelor cetatenilor. Am promis o reactie foarte rapida din partea Comisiei si iata ca astazi ne respectam promisiunea. Acum as dori sa invit Parlamentul si Consiliul sa tina pasul si sa dea cat mai repede unda verde statelor membre care doresc sa treaca la aplicarea unei taxe europene pe tranzactiile financiare."

In ultimele saptamani, 10 state membre1 au trimis Comisiei cereri oficiale de cooperare consolidata cu privire la TTF. Toate aceste state citau propunerea Comisiei privind TTF ca baza de la care doreau sa porneasca (a se vedea IP/11/1085). Odata atins numarul minim necesar de state membre interesate, Comisia a procedat imediat la analiza cererilor primite pentru a stabili daca indeplinesc conditiile necesare pentru cooperarea consolidata, conform tratatelor. Analiza a fost complet impartiala si s-a concentrat pe impactul asupra statelor membre participante si neparticipante, precum si asupra UE in ansamblu. S-a analizat, de exemplu, daca prin cooperarea consolidata in acest domeniu se promoveaza obiectivele si interesele UE, daca nu se submineaza piata unica si daca se respecta drepturile, competentele si obligatiile statelor membre neparticipante (pentru descrierea completa a conditiilor, a se vedea Memo/12/799). De asemenea, orice stat membru care doreste sa adere ulterior la sistem poate sa o faca in aceleasi conditii ca statele membre care au participat de la inceput. Prin decizia de pe 23 octombrie, Comisia a concluzionat ca se indeplinesc toate conditiile legale necesare si ca toate statele membre care doresc sa aplice TTF ar trebui sa aiba permisiunea de a face acest lucru.

In propunerea prezentata se subliniaza faptul ca o taxa comuna pe tranzactiile financiare aplicata de un nucleu de state membre ar fi atat oportuna, cat si benefica. in primul rand, ea ar consolida piata unica, reducand complicatiile si denaturarile concurentei rezultate in urma multitudinii de abordari nationale diferite. intreprinderile din toate cele 27 de state membre ar beneficia de reducerea costurilor implicate de respectarea legislatiei si de o mai mare certitudine juridica daca o parte semnificativa din piata UE ar aplica un sistem uniform. in al doilea rand, TTF ar garanta o contributie mai corecta a sectorului financiar la bugetul public. Acest sistem ar permite un tratament echitabil intre sectorul financiar si alte sectoare in ceea ce priveste acoperirea costurilor crizei. in fine, o TTF comuna ar eficientiza pietele financiare, descurajandu-le sa practice tranzactii de tip "cazinou" si orientandu-le catre activitati mai stabile, care sprijina cu adevarat economia reala.

Etapele urmatoare


Propunerea de decizie a Consiliului prezentata pe 23 octombrie reprezinta un pas procedural important in procesul de cooperare consolidata. Pentru ca cele [10] state membre sa poata actiona in continuare, propunerea trebuie sa fie adoptata de statele membre cu majoritate calificata si trebuie sa primeasca acordul Parlamentului. Ulterior, in cursul anului, Comisia intentioneaza sa inainteze o propunere de fond privind taxa pe tranzactiile financiare armonizata, care urmeaza sa fie dezbatuta si adoptata de statele membre participante. Aceasta propunere va urma intr-o mare masura liniile trasate de propunerea initiala privind TTF, prezentata de Comisie in septembrie 2011, dupa cum au solicitat statele membre in scrisorile lor. Comisia va analiza insa cu mare atentie daca se impun anumite ajustari care sa reflecte numarul mai mic de state membre care vor aplica TTF.

Context

In septembrie 2011, Comisia a inaintat o propunere privind un sistem comun de aplicare a unei taxe pe tranzactiile financiare, cu obiectivul de a imbunatati functionarea pietei interne in acest sector. S-a estimat ca taxa armonizata va aduce anual venituri de 57 miliarde EUR si va asigura astfel o contributie echitabila din partea sectorului financiar la finantele publice, va genera mai multa responsabilitate in efectuarea tranzactiilor si va permite o abordare coerenta a impozitarii acestui sector in cadrul pietei unice.

In urma unor discutii intense pe marginea acestui dosar, in cadrul reuniunilor ECOFIN din iunie si iulie 2012 s-a ajuns la concluzia ca nu se poate obtine unanimitate intr-un interval de timp rezonabil. inca de atunci, a existat un nucleu puternic de state membre care si-au exprimat dorinta de a aplica un sistem comun al TTF prin cooperare consolidata.

In data de 28 septembrie, exact la un an de la prezentarea propunerii initiale a Comisiei, Franta si Germania au trimis o scrisoare comisarului Semeta, solicitand oficial autorizarea cooperarii consolidate, in baza propunerii Comisiei. Au urmat scrisori similare din partea Austriei, Belgiei, Greciei, Italiei, Portugaliei, Slovaciei, Sloveniei si Spaniei. Conform dispozitiilor din tratate, este nevoie de minimum 9 state membre pentru a se autoriza cooperarea consolidata, iar acest numar minim a fost atins.

Sursa: Comisia Europeana

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Comisia Europeana: Unda verde pentru taxa pe tranzactiile financiare":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Contributia asiguratorie pentru munca - Capitolul II - Taxe si impozite stabilite de Codul fiscal

    • Baza legala Codul fiscal, Titlul V, Capitolul IX, art. 220 - 220 Contributia asiguratorie pentru munca In continuare vom vedea cine datoreaza contributia asiguratorie pentru munca, dar si categoriile de venituri pentru care se aplica aceasta. Contribuabilii care datoreaza contributia asiguratorie pentru munca Contribuabilii obligati la plata contributiei asiguratorii pentru munca sunt, dupa caz: a) persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora,...» citeste mai departe aici

  • NOUTATE E-Transport! Lista produselor cu risc fiscal ridicat va fi actualizata in 2024

    • Conform unui nou Proiect de Ordin al ANAF va fi actualizata, pentru prima data in 2024, lista produselor cu risc fiscal ridicat. Dintre produsele pentru care vor fi efectuate raportari in E-Transport, incepand din iulie 2024, amintim urmatoarele produse alimentare: carne, peste, lapte, oua, miere, etc., dar si cateva produse mai putin obisnuite, precum hainele uzate si zdrentele. Prin OUG 41/2022 pentru instituirea Sistemului RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din OUG 130/2021...» citeste mai departe aici

  • Modificari importante aduse impozitului pe veniturile micro in 2024

    • ANAF aduce la cunostinta contribuabililor interesati ca, prin O.U.G. nr.31/2024, au fost aduse modificari Codului fiscal care au vizat, printre altele si impozitul pe veniturile microintreprinderilor, fiind explicata si detaliata definitia intreprinderilor legate. Modificari impozit micro in 2024 Persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi: a) persoana juridica romana care verifica conditia detine la o alta persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Pentru anul 2023 se mai poate ajusta norma de venit in cazul unui PFA?

    • Pentru un PFA in sistem de norma care a avut activitate doar 6 luni in anul 2023, se poate ajusta norma conform art. 69, alin. 9 din norme? Mentionez ca a avut un singur contract de prestari servicii pe perioada determinata si nu a avut alti clienti in cursul anului. Multumesc! Ajustare norma de venit PFA – raspunsul specialistului: Potrivit art. 69 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, in cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate care genereaza...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016