Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce intra in plafonul de 65.000 euro pentru a trece la impozitul pe veniturile microintreprinderilor?

10-Apr-2013
17259
In randurile urmatoare vom analiza cazul unei societati comerciale care in luna decembrie 2012 a obtinut o cifra de afaceri de 285.000 ron. Conform noilor modificari aduse Codului fiscal, ar trebui sa treaca de la platitor de impozit pe profit la platitor pe venitul microintreprinderilor, insa in decembrie are o vanzare de mijloc fix inregistrata pe 7588 de 20.000 ron si depaseste astfel plafonul de 65.000 euro.

Vom stabili daca societatea ramane platitoare de impozit pe profit, identificand totodata care este cifra de afaceri de referinta.

Solutia consultantului:

In Codul fiscal, la art. 112^1 gasim definitia microintreprinderii, ca fiind o persoana juridica ce indeplineste urmatoarele conditii la finalul anului precedent:
a) realizeaza venituri, altele decit cele prevazute la art. 112^2 alin. (6);
b) *** Abrogat;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro;
d) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decit statul si autoritatile locale.

De asemenea, la art. 112^3 din codul fiscal se arata ca impozitul pe veniturile microintreprinderilor se aplica asupra veniturilor din orice sursa, cu exceptia celor prevazute la art. 112^7.

La art. 112^7 este prezentata baza asupra carei se aplica procentul de 3%, astfel:


"Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad:

a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
c) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
d) veniturile din subventii de exploatare;
e) veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobinzi si/sau penalitati de intirziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ;
g) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii."

In normele date in aplicarea acestui articol, la punctul 14, se explica baza de impozitare ca fiind:
"totalul veniturilor trimestriale care sint inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a «Conturi de venituri», cu exceptia celor inregistrate in:

- Veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
- Veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
- Veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
- Veniturile din subventii de exploatare;
- Veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare ;
- Veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intirziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
- Veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor denatura stocurilor sau a activelor corporale proprii."

Din cele citate, rezulta ca plafonul de 65.000 euro pentru analiza de a trece sau nu la impozitul pe veniturile microintreprinderilor este format din totalul veniturilor si nu numai din cifra de afaceri.
Atentie: a nu se confunda plafonul de 65.000 euro format numai din cifra de afaceri (din grupa de venituri 70) pentru a nu fi platitor de TVA (conform art. 152 alin. (1) si (2) din codul fiscal ) si in care nu intra si vinzarile de mijloace fixe, cu plafonul de 65.000 euro pentru a trece la microintreprindere, format din totalul veniturilor (total clasa 7), din care se scad veniturile mentionate la art. 112^7 literele a - g, intre care nu se regasesc veniturile din vinzarea de mijloace fixe.

Asadar, daca la data de 31.12.2012 societatea dvs are total venituri - total clasa 7 - (inclusiv cele din vinzarea de mijloc fix, care trebuie inregistrate in contul 7583 si nu in 7588) mai mari de 65.000 euro (respectiv mai mari de 287.866 lei), atunci societatea ramine in continuare platitoare de impozit pe profit, nefiind obligata de a trece la micro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Ce intra in plafonul de 65.000 euro pentru a trece la impozitul pe veniturile microintreprinderilor?":
Rating:

Nota: 3.68 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016