Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce contributii sunt obligatorii pentru PFA?

16-Mai-2012
3972
Contributiile obligatorii (daca PFA nu are si calitatea de salariat) sunt reprezentate de contributia de sanatate de 5,5% care se aplica la venitul net si contributia de asigurari sociale pentru pensie.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente au obligatia incheierii unui contract cu Casa de Sanatate si detaliile postate pe site-ul CASMB sunt:

Contractul de tip C2 - contract incheiat de catre persoane fizice care nu au calitatea de salariati (persoane fizice autorizate)

Pasul 1: Accesezi adresa: http://www.casmb.ro/contracte_inregistrare.php .
Pasul 2: Completezi online informatiile cerute.
Pasul 3: Serverul iti va trimite automat la adresele de e-mail cu care te-ai inregistrat, contractul in format PDF personalizat cu informatiile titularului, precum si eventuala anexa de coasigurati.
Pasul 4: Citesti cu atentie contractul (primit pe e-mail sub format PDF), il tiparesti in 2
exemplare si il semnezi.
Pasul 5: Depui cele 2 exemplare dupa cum urmeaza:
a) in urna utilizata pentru raportarea online la sediul titeica
b) le trimiti prin posta la:
CASMB
Biroul Relatii cu Asigurati
Str.Gheorghe titeica, nr. 172, etaj 1, sector 2
Bucuresti, cod postal 020304
c) le depui personal la biroul de mai sus.

Nota!
La momentul depunerii contractului, trebuie sa ai cel put in o plata efectuata la FNUASS, in contul CASMB.

Pasul 6: Contractul si eventuala anexa vor fi contrasemnate de catre CASMB.
Pasul 7: Dupa 30 de zile (timp in care vom procesa documentele tale), esti asteptat in cadrul Biroului Relatii cu Asigurat ii pentru ridicarea exemplarului propriu.

Nota!

In momentul ridicarii exemplarului propriu, trebuie sa fii cu plata la zi.

Unde se depun declaratiile?

Persoanele fizice care realizeaza venitu ri din activitati independente au obligatia sa depuna la casa de asigurari de sana tate, pentru care au optat, declaratiile privind obligatiile ce le revin fata de bugetul FNUASS.


Care este termenul de depunere a declaratiilor?

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente sunt obligate sa depuna declaratii privind obligatiile de plata ca tre bugetul FNUASS anual.

Care sunt sanctiunile aplicate in cazul nedepunerii la termen a declaratiilor privind obligatiile de plata ca tre bugetul FNUASS?

Nedepunerea declaratiilor la termen, constituie contraventie si se sanctioneaza conform legislatiei in vigoare.



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Ce contributii sunt obligatorii pentru PFA?":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in data de 20 mai 2024

    • Conform legislatiei in vigoare, luni 20 mai 2024, se implineste termenul de depunere a declaratiilor fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, luni 20 mai 2024, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii organului fiscal cu privire la aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare: - Formularul 010 ”Declaratia de inregistrare...» citeste mai departe aici

  • Registrul de Evidenta Fiscala: Obligatii si Model

    • Registrul de Evidenta Fiscala este un document important si necesar pentru persoanele fizice autorizate (PFA), iar in acest articol vom vedea cine are aceasta obligatie mai exact, cum se completeaza actul, dar si un model care vine in ajutorul contribuabililor. Ce este Registrul de Evidenta Fiscala Registrul de Evidenta Fiscala este un document in care sunt inscrise de catre persoanele fizice autorizate cheltuielile deductibile, veniturile impozabile si baza impozabila. Astfel poate fi stabilit...» citeste mai departe aici

  • Case de marcat electronice 2024. Raportul Z poate fi emis de doua ori intr-o zi?

    • Referitor la casele de marcat: Zilnic, in jurul orei 12, se ridica de la punctele fixe banii in vederea depunerii la banca, de catre un angajat al firmei. Intre ora 14 si 15 la depozitul central se totalizeaza incasarile de la toate punctele de vanzare si se ridica in acest interval, tot zilnic, de catre firma de colectare numerar, care ii depune la banca a doua zi.Tot la depozitul central se centralizeaza datele si se intocmeste registrul de casa. Astfel, ridicam in mijlocul zilei o parte din...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016