Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Indemnizatii membri CA. Contributii sociale

13-Feb-2012
16415
Intrebare:


1. Ce obligatii de plata si declarative ii revin unei societati pentru indemnizatiile acordate membrilor Consiliului de Administratie incepand cu 01.01.2012 (dupa modificarile legislative) in urmatoarele cazuri:

- angajati la aceeasi societate;
- pensionari;
- angajati la alte locuri de munca?

2. Ce forme de retribuire a acestora exista? De asemenea, ce obligatii se platesc in cazul acordarii salariatilor si administratorilor, de catre o societate cu capital privat, premii din fondul de participare a salariatilor la profit dupa modificarile legislatiei fiscale incepand cu 01.01.2012?


Raspuns:

1.Potrivit dispozitiilor art. 296 indice 4 lit. e) din Codul fiscal , indemnizatia membrilor consiliului de intra in baza de calcul al contributiilor sociale.
Remuneratia acestora este exceptata in mod expres de la plata urmatoarelor contributii sociale:
- contributiilor de asigurari sociale pentru somaj (salariat si angajator) datorate bugetului asigurarilor pentru somaj (art. 296 indice 16 lit. c1) din Codul fiscal ) ;

- contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat ( art. 296 indice 16 lit. d1) din Codul fiscal ) ;

- contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale (art. 296 indice 16 lit. f) din Codul fiscal ).

Anterior modificarilor aduse Codului fiscal de OUG 125/2011, indemnizatia membrilor CA era exceptata de la plata contributiilor la sistemul asigurarilor sociale de stat datorate potrivit Codului fiscal , in baza 296 indice 16 alin. (5) lit. c) din Codul fiscal . Insa, acestia datorau contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat in baza Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si aveau obligatia sa se asigure pe baza declaratiei individuale de asigurare potrivit art. 11 din acest act normativ.

In prezent, Codul fiscal nu mai excepteaza indemnizatia CA de la plata contributiilor la sistemul asigurarilor sociale de stat. Pe cale de consecinta, indiferent daca acestia realizeaza sau nu si alte venituri (din salarii la aceeasi unitate sau la un alt angajator, sau venituri dinpensii) si indiferent de nivelul remuneratiei, pentru remuneratia acestuia se datoreaza:
- contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale de stat si contributia angajatorului la sistemul asigurarilor sociale de stat;
- contributiile de asigurari sociale de sanatate(salariat si angajator) datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS).
Contributiile individuale retinute si contributiile angajatorului se vireaza si se declara de societatea comerciala impreuna cu impozitul datorat, in formularul 112.
Se va intocmi stat de plata cu retinerea contributiilor detaliate mai sus.

2. Sumele reprezentand participarea salariatilor la profit precum si sumele din profitul net cuvenite administratorilor societatilor comerciale, potrivit legii sau actului constitutiv, dupa caz, precum si participarea la profitul unitatii pentru managerii cu contract de management, potrivit legii, intra in baza generala de calcul a contributiilor sociale - conform art 2964 alin 1 lit I si j din Codul fiscal .

Pentru sume platite salariatilor reprezentand participarea acestora la profit nu sunt prevazute exceptii de la plata contributiilor sociale obligatorii (individuale si cele ale angajatorului), astfel ca pentru aceste drepturi se retin si se declara toate contributiile sociale obligatorii si impozitul pe venit.

Pentru sumele din profitul net cuvenite administratorilor societatilor comerciale, potrivit legii sau actului constitutive, Codul fiscal prevede exceptii de la plata:
- contributiei pentru asigurari sociale de somaj (angajat si angajator) - art. 29616 lit c, c1;
- contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale - art. 29616 lit f
- Contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale: art. 29616 lit d, d1.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Indemnizatii membri CA. Contributii sociale":
Rating:

Nota: 3.13 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016